onsdag 6 juli 2016

Bedrägeriförsök

Eller - kan man kalla det här för annat än bedrägeriförsök?

I veckan fick jag ett brev till mitt företag från något som kallas Bolagsupplysningen. Hela brevet ser väldigt myndighetsaktigt ut med uppgifter om mitt företag och en hel del som saknas. Det lustiga med det här är att det bolag som fått det här brevet är en enskild firma som jag haft i sisådär 20 år och som inte haft någon verksamhet de senaste 15 åren. Om man tittar på logotypen för Bolagsupplysningen och jämför med Försäkringskassen så påminner de väldigt mycket om varandra. Det är självklart ingen slump utan man vill från Bolagsupplysningen att man undermedvetet ska känna igen logotypen och koppla det till myndighetsutövning.



Om man nu tittar på den här blanketten och vad det egentligen står så är det här allt annat än myndighetsutövning. Om man fyller i den här och skickar tillbaka i det portofria svarskuvertet så har man ingått ett avtal som kostar 4795 kr/år (exkl moms) i två år med automatisk förlängning för att få förmånen att använda deras tjänster.


Vad är det för tjänst de erbjuder då? Jo, en "förtursexponering" på sin hemsida bolagsupplysningen.se som kan vara det mest meningslösa jag sett hitintills. Det finns gott om riktiga söktjänster som t ex hitta.se eller allabolag.se som tillhandahåller bra mycket bättre söktjänster än det här. Det hela är givetvis ett rent skojeri och det är i mina ögon fruktansvärt att det får fortsätta. Det hela är inte nytt och t ex Svensk Handel har med bolaget på sin varningslista. Även Bolagsverket har lagt upp en varning om det här.

Det positiva med det här är att man får ett portofritt svarskuvert och det kan man utnyttja. Man kan få ned ganska många tomma sidor i kuvertet och det portot får bedragarna betala. Jag gissar att det är hyfsat många som utnyttjat den möjligheten med tanke på vad de har skrivit på kuvertet i år.

Jag passade i alla fall på att skicka med en liten hälsning till vännerna på Bolagsupplysningen.


Vad kan man göra om man nu har fått en faktura från det här skojargänget som lägligt nog har sitt bolag registrerat i Estland och inte har lust att betala dryga 10 000 kr? Enkelt. Bestrid fakturan. Ett e-mail till rövarpacket där man talar om att man inte kommer att betala för det här och anser sig ha blivit utsatt för bedrägeri. Bolagsupplysningen kommer garanterat att skicka en massa betalningspåminnelser och kanske t o m inkassokrav men det är bara att fortsätta att bestrida det hela. Ett inkassobolag kan inte driva in en tvistig skuld. Svensk Handeln har skrivit en utmärkt lathund på sin hemsida om hur man går till väga och för det här skojeriet är det punkt 3 som passar bäst:

3. Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses bedrägligt
I första hand ska du kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller är det omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget: 
"Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras."

2 kommentarer:

  1. Riktiga komiker verkar de vara. Jag sökte på Volvo Göteborg och fick noll träffar! Hahaha!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Hemsidan är inget som imponerar direkt.

      Radera