tisdag 22 april 2014

Dedicare AB


Eller - går det att tjäna pengar på vård och omsorg i Sverige?

Dedicare B är noterat på Stockholmsbörsen, Small cap-listan. Det är ett ganska litet börsbolag med ett börsvärde på under 200 Mkr. Dedicare grundades 1996 och köptes senare upp av Poolia. Därefter delades det ut till aktieägarna och börsnoterades under 2011. Bolagets affärsidé är mycket kortfattat att hyra ut läkare, sjuksköterskor, socionomer och övrig vårdpersonal samt leverera personlig assistans och hemtjänst. De marknader man är verksamma på är idag Sverige och Norge. Det finns mer information på hemsidan. Huvudsakliga kunder är landsting och kommuner vilket gör att Dedicare lider under LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) som jag personligen tycker är fullständigt värdelös. Eller också är det bara de upphandlare som ska tillämpa den som borde pyssla med något annat, t ex skotta snö på Antarktis eller något liknande mer meningsfullt. Jag har sett hur många usla förfrågningsunderlag och upphandlingar som helst med fullständigt värdelösa upphandlare som totalt slösar bort våra skattepengar på ren idioti. Jo, det här är ett ämne som berör mig en smula.

Ägare
Den absolut störste ägaren är Björn Örås som grundade Poolia och bl a är känd för att ha byggt upp den nya golfbanan på Bro Hof där bl a Scandinavia Masters spelas numera. Björn Örås äger drygt 68% av rösterna i Dedicare så man kan lugnt säga att han styr och ställer lite som han vill i företaget. Jag har själv haft förmånen att arbeta med honom för ett antal år sedan och att säga att det är en kompetent herre som har förmågan att få andra människor att ge sitt yttersta är dagens understatement. Nu har han lagt huvuddelen av sin tid på Bro Hof (tror jag) och är endast styrelseordförande i Poolia, Dedicare och Uniflex från att ha varit VD under lång tid.

Konkurrenter
De huvudkonkurrenter man själv anser sig ha är Proffice Care som är en del av Proffice AB och NGS Group vilka båda är börsnoterade. Det finns givetvis ett antal mindre företag som konkurrerar med jättarna men då på mindre områden. NGS har växt ganska aggresivt senast åren via uppköp och även organiskt. Proffice har jag inte koll på.

Lönsamhet och omsättning
Lönsamheten tog ett rejält kliv nedåt under 2012 Q4 och har egentligen inte återhämtat sig sedan dess. I senaste delårsrapporten som man hittar här kan man se att den har varit nere på 2,0% under 2013 Q4 och man tycker själva att man nu har lyckats får ett trendbrott då man under 2014 Q1 kommit upp till 3,5% EBIT, vilket motsvarar en vinst om 4,4 Mkr. Jag är inte lika säker. Samma trendbrott kunde man se under Q2 och Q3 förra året och sen gick det åt skogen igen. Enligt VD siktar man på att klara 7% i marginal över en konjunkturcykel och tittar man på historiska siffror så ser det onekligen ganska optimistiskt ut. Hitintills har man under de senaste 5 åren bara uppnått det under 2009.


Uppdelat per affärsområde
Vårdbemanning Sverige 3,1 Mkr (2,5 MKr)
Vårdbemanning Norge 0,5 Mkr (0,8 Mkr)
Omsorg Sverige 0,5 Mkr (-0,8 Mkr)
Omsorg Norge 0,7 Mkr (0,2 Mkr)
Allt har gått bättre i år förutom Vårdbemanning i Norge.

Omsättningen har i alla fall ökat och det är ju bra. Man säger att man nu fokuserat på att undvika lägsta pris vid upphandlingar och istället ska leverera bästa pris. Exakt vad det innebär kan man nog prata ganska länge om. I vilket fall så är det min egen erfarenhet att det är bättre att vara sist in på listan på ett ramavtal för då har man bäst (dvs högst) pris och har man bara ramavtalet och kundkontakterna så kommer uppdragen. Oavsett vad kunden skrivit i förfrågan om rangordning och annat dravel. För en sådan här verksamhet (konsulting) gäller det att få så många konsulter att hyra ut som möjligt. Lönsamheten per konsult kommer troligen att fortsätta att vara låg tack vare brist på vårdpersonal och låga anbudspriser vid LOU-upphandlingar så då tror jag att man har större chans att öka lönsamheten genom att växa än att få upp marginalen. Det verkar inte VD tro. Hoppas att han gör både och. Omsättningen har under 2008-2012 växt ordentligt och dök under 2013. Förhoppningsvis har man nu fått fart på tillväxtmaskinen igen.

Noterbart är att man har startat ett bolag i Finland som inte verkar ha någon verksamhet. Enligt VD finns i dagsläget de möjliga marknaderna i Storbritannien, Tyskland och Finland. Det närbesläktade bolaget Poolia har haft företag i England som man sålde tidigare i år efter att under lång tid ha haft problem att få lönsamhet i det. Poolia Finland och Poolia Tyskland har däremot bra lönsamhet och växer. Med tanke på att det är samma huvudägare så är det inte otroligt att man sneglar på vad Poolia gör och försöker ta efter det. I vilket fall skulle en expansion utomlands vara intressant. Både risk och möjlighet såklart.

Siffror
Aktiespararnas analysguiden är en utmärkt källa till information om man vill nörda ned sig i siffrorna och jämföra med t ex NGS och Proffice.

Framtiden
Privat vårdbemanning lär fortsätta att behövas i framtiden, trots den uppspelta politiska retoriken från vänsterhåll. Marknaden kommer alltså att finnas kvar. Konkurrenterna har också koll på det och i min värld är det här en mogen marknad med låga marginaler både nu och framöver. Ett vanligt konsultbolag som agerar på både den offentliga och privata marknaden borde klara minst 10% i rörelsemarginal (t ex Sweco eller ÅF). Dit tvivlar jag starkt att Dedicare kommer att komma med nuvarande affärsidé. Då måste man hitta andra affärsupplägg med att driva egna vårdavdelningar eller sjukhus på fastprisavtal. Det kan ge mer intäkter och samtidigt avsevärt högre risk.

Jag tror att Dedicare kommer att fortsätta att växa, men jag tror inte att de kommer att klara marginalmålet. Jag tror vidare att man kommer att klara 20 Mkr i resultat för 2014 vilket skulle motsvara ett PE-tal på 11,3 vid nuvarande kurs (22,60 kr). Det är inte dåligt för ett tillväxtbolag. Om det nu växer. Och om nu inte marginalen går ned igen.

Givetvis funderade jag på att köpa när aktien i förra veckan stod i dryga 19 kr, men ville avvakta årsstämman och delårsrapporten. Det var ett dåligt beslut. Aktien upp 15% idag. Frågan är nu om det finns mer att ge? Ja, det tror jag. Om man nu lyckas höja marginalen under tillväxt känns inte 30 Mkr i resultat för 2015 helt ouppnåligt och då är PE-talet nere på under 8.


Löjligt nog fanns inte dagens kurs med på Avanzas graf när man valde 3-årsintervall.

Summering
Dedicare har en sund affärsidé, men som inte kommer att ge jättemarginaler. Tillväxtmöjligheter finns både i Sverige, Norge och ev andra länder. Jag tror att det kan ha vänt för bolaget och att vi kan se bättre resultat i Q2 och Q3. Nu tänker jag snåla in ett tag och se om aktien faller tillbaka imorgon efter dagens rally. Sen kan det nog bli inköp. Många köper hellre NGS och Proffice och de kan faktiskt vara ett bättre köp. De bolagen har jag inte tittat på - än.
 
Den som lever får se.

Rederi AB Transatlantic - aktispararna

Aktiespararna rekommenderade idag sina medlemmar att tacka nej till Kistefos bud.

Här finns deras pressmeddelande.

Kortversionen:
"Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att inte anta det budpliktsbud som huvudägaren Kistefos har lagt på Rederi Transatlantic (nedan Transatlantic). Anledningen är att erbjudna 5 kronor kontant per aktie inte återspeglar de värden som finns i bolaget."

Jag har köpt mer aktier och nu motsvarar min post i Transatlantic drygt 4% av aktieportföljen. Fortfarande en ganska liten spekulationspost, i alla fall procentuellt sett.

måndag 14 april 2014

Uppköpsbudet på Rederi AB Transatlantic

Eller - skambud?

Så har då Deloittes utlåtande angående uppköpsbudet på Rederi AB Transatlantic kommit och det kan intresserade läsa t ex här. Inte helt oväntat var de inte positiva till prislappen. Utdrag ur pressmeddelandet.

"Baserat på ovanstående analyser, antaganden och förbehåll anser vi, per idag, att Erbjudandet inte är skäligt ur ett finansiellt perspektiv för TransAtlantics minoritetsaktieägare.

Stockholm, 11 april 2014

Deloitte AB"

Christen Sveas har fortsatt köpa aktier. Kursen ligger cementerad runt 5,00-5,05 kr.

Just nu är orderdjupet rejält på 5,00 kr. Över 600 000 aktier ligger för köp. Så många har jag inte sett tidigare.

Rykten gör gällande att det nu har vänt för bolaget, men det tycker jag inte att man ska fästa någon vidare notis om. Jag har inte sett några siffror eller hänvisningar till att det verkligen ska ha gjort det. Det lär vi inte få veta förrän tidigast på årsstämman 2014-04-24 eller mer troligt vid delårsrapporten som publiceras 2014-05-15.

I vilket fall la jag in en köporder på ett par aktier till 5,00 kr/st. Tvivlar på att jag får fatt i det, men värt att testa.

Edit: Och där gjorde jag bort mig. Jag fick aktierna för 5 kr och nu har kursen gått ned under 5 kr. Jag missade att Sveeas inte får köpa aktier 30 dagar före delårsrapport så hans köporder är nu borta vilket gjorde att kursen pressades ned. Ska bli intressant att se vad kursen landar före rapporten. Förhoppningsvis är det en bra rapport och då kan kursen gå upp. Innan dess lär det vara en nedåtpress på kursen.

söndag 13 april 2014

Att flytta tillgångar i ISK

Eller - det är häftigt att betala (lite) skatt

En sak som jag haft väldigt svårt att hitta är vilka skattekonsekvenser det får att flytta tillgångar i ett Investeringssparkonto i en bank till ett investeringssparkonto i en annan bank. Med tanke på att varje insättning beskattas så är man ju minst sagt osugen på att betala skatt dubbelt. Det finns ingen information på Skatteverkets hemsida (oväntat) och på Avanza och Nordnets hemsidor finns det inte heller förklarat.

Jag ställde helt enkelt frågan till Skatteverket och fick svar i veckan. Oväntat snabbt faktiskt, tog bara drygt en vecka.

"Ja, man kan flytta aktier mellan egna ISK utan att detta dubbelbeskattas. Skatten på ISK beräknas på kapitalunderlaget som består av värdet på ISK vid ingången av varje kvartal och insättningar som är gjord under året. När du flyttar över mellan egna ISK minskar värdet på ena ISK och ökar värdet på ISK dit aktierna flyttas. Överföringen räknas inte heller som någon insättning. Mer om detta kan du läsa i ställningstagandet "Kontrolluppgiftsskyldighet för schablonintäkt och överföring till ett investeringssparkonto" dnr: 131 758113-13/111"

tisdag 8 april 2014

Mina innehav

 
Antal innehav: 19 st

Vad har hänt sedan årsskiftet?
  • I Eurocon sålde jag 4/5 av innehaven. Egentligen hade jag tänkt mig att avveckla allt, men klantade till säljordern.
  • Sålt hela innehavet i Ericsson B.
  • Dubblat innehavet i Rederi AB Transatlantic. Anledningen till det har jag funderat om här och här.
  • Ökat innehavet i Dedicare B med 50%.
  • Köpt en mindre post HM B.
  • Ökat andelen likvida medel (dvs sparkonto). Jag har tidigare köpt aktier med hyfsat jämna mellanrum, men hitintills i år har det blivit väldigt lite och de pengar som jag då fått över har hamnat på ett vanligt bankkonto. Nu kommer utdelningarna och än så länge fortsätter jag troligtvis att samla det på hög. Eller köper en Porche.
För jämförelsens skull la jag till likvida medel i fördelningen vid årsskiftet också.


Nu har jag egentligen gjort mer förändringar i portföljen än jag brukar. Tror inte att det blir några större förändringar under våren. Det blir en nyemission i Rederi AB Transatlantic som jag kommer att vara med på, men i övrigt tror jag att jag avvaktar en smula framöver. Kan vara tokfel, men jag tycker att börsen känns dyr överlag och är tveksam att stoppa in mer pengar i den just nu.

söndag 6 april 2014

Courtage

Eller - dumsnål är namnet?

Nu har jag äntligen gått och ordnat ett konto hos Avanza. Nordnet hade säkert varit lika bra, men nu vart det Avanza den här gången. Givetvis har jag kollat en del på deras reklam och intresserat mig för låga kurtagekostnader. Compriser har en jämförelsesida också som man kan hitta här.

Nu när man börjar kolla lite noggrannare så är det inte bara jättebra. Om jag kollar på min profil så har jag tidigare köpt rätt många små poster, sisådär 10.000-30.000 kr per aktieaffär. I alla fall när det gäller köp. Försäljningar kan vara lite större (även om jag nu säljer aktier mycket sparsamt. Tanken var ju att behålla dem, länge).

Nu kommer frågan: Är det verkligen billigare hos Avanza än hos min tidigare husbank SEB som jag för övrigt helt tröttnat på av lite olika anledningar. Om jag tycker att Avanza fungerar bra så är vi totalt 5 personer som lämnar SEB med vårt sparande.

I SEB har jag deras "Enkla depå". Hos Avanza vart jag Premium Brons-kund. Det finns även kundkategorin Bas som jag kanske passar bättre in i? Det finns säkert andra som handlar mer och med större belopp än vad jag gör och då blir mina sammanställningar helt fel för dem, men det är ju inte mitt problem.....

Då kör vi igång.

1. Kostnad för depå i SEB
Årsavgift: 0 kr
Kurtage (inom Norden): 0,09%, minimum 69 kr/affär
Kurtage (utanför Norden): går inte på internetbanken. Då får man gå till ett bankkontor och där kostar det 0,65%, minimum 650 kr/affär. Det finns även en leveransavgift på 300 kr som jag ärligt talat inte vet vad det är. Lika bra att bortse från det i den här sammanställningen.
Flytt av värdepapper från SEB:0 kr.
Kontosammanställning per post: 0 kr/år.

2. Kostnad för depå hos Avanza (Premium)
Årsavgift: 0 kr
Kurtage (inom Sverige): 0,085%, minimum 99 kr/affär
Kurtage (Finland): 0,15%, minimum 10,95 EUR vilket motsvarar ca 97 kr
Kurtage (USA): 0,12, minimum $12,95 vilket motsvarar ca 84 kr
Flytt av värdepapper från Avanza: 39 kr/värdepapper (nordiska) max 399 kr för svenska, ingen maxgräns för utländska, 150 kr för USA och Kanada.
Kontosammanställning per post: 149 kr/år.

3. Kostnad för depå hos Avanza (Bas)
Årsavgift:0 kr
Kurtage (inom Sverige): 0,15%, minimum 39 kr/affär
Kurtage (Finland): 0,15%, minimum 4,95 EUR vilket motsvarar ca 44 kr
Kurtage (USA): 0,15, minimum $12,95 vilket motsvarar ca 84 kr
Flytt av värdepapper från Avanza: 39 kr/värdepapper (nordiska) max 399 kr för svenska, ingen maxgräns för utländska, 150 kr för USA och Kanada.
Kontosammanställning per post: 149 kr/år.

När jag kollar på vilka affärer jag gjort senaste åren så skulle jag påstå att jag gjort 5 transaktioner av svenska aktier för ca 20 000 kr/affär per år. Lika bra att slänga in en affär med aktier i USA också för samma belopp och en i Finland (jag har aktier i Fortum).

SEB
Sverige + Finland: (5+1)*69  kr= 414 kr
USA: 1*650 kr = 650 kr
Kontosammanställning: 0 kr
SUMMA: 1 064 kr

Avanza Premium
Sverige: 5*99 kr = 495 kr
Fnland: 1*97 kr = 97 kr
USA: 1*84 kr = 84 kr
Kontosammanställning: 149 kr
SUMMA: 825 kr

Avanza Bas
Sverige: 5*39 kr = 195 kr
Fnland: 1*97 kr = 44 kr
USA: 1*84 kr = 84 kr
Kontosammanställning: 149 kr
SUMMA: 472 kr

Om jag nu skulle få för mig att köpa/sälja för 200 000 kr i stöten så blir kostnaden för SEB 180 kr, Avanza Premium 170 kr och  Avanza Bas 300 kr. Det händer mig ganska sällan. Låt oss slänga på en sån affär också. Ska man vara ärlig så är inte kontosammanställningen på papper jätteviktig för mig så för att få en rättvis jämförelse så borde jag ta bort den. Å andra sidan har jag hitintills inte handlat med aktier i USA en enda gång, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på SEBs prissättning.

Slutsummering:
SEB: 1 244 kr (vara 50% för aktieaffären i USA)
Avanza Premium: 846 kr
Avanza Bas: 623 kr

Det ser onekligen ut som att jag borde byta till Avanza bas istället. Med tanke på att min transaktionshistorik består av flera mindre aktieköp per år och någon större försäljning typ vartannat år. SEB är historik bara tack vare att det inte går att handla med aktier i USA via nätet. Konstigt att de inte är mer konkurrenskraftiga där.

...och så var det frågan om dumsnål eller inte. Hurra, jag sparar 600 kr/år. Eller också inte. Ingen USA-affär och det är mer eller mindre samma peng. Och nu pratar vi att jag sparat 600 kr på att handla för 340 000 kr/år vilket är hissnande 0,18%. Fullständigt meningslösa siffror alltså. Bara att köpa till fel kurs kostar ju bra mycket mer........


Edit: Det var busenkelt att byta till Avanza bas. Man kunde tydligen fixa det själv på hemsidan. Som jag fattar det kan man dessutom byta tillbaka till Premium senare om man vill det, fast då bara en gång i månaden.